Lån med eller uten sikkerhet – valgets kvaler

Det er aldri en lett avgjørelse å ta opp lån, men noen ganger kan det være fornuftig og kanskje til og med den eneste løsningen. Det nærmer seg ferie og familien skal på tur, men turen må bestilles tidlig for å få den til en overkommelig pris. Feriepengene er rett rundt hjørnet, og et lån uten sikkerhet redder dagen.

Det finnes mange situasjoner hvor et lån uten sikkerhet kan være fornuftig, og til og med lønnsomt. Som i eksempelet over bør det ligge en plan bak, da et usikret lån fort kan bli dyrt om innbetalingene ikke følges til punkt og prikke. Havner man i økonomisk uføre kan man få rådgivning fra NAV.

Ikke for alle situasjoner

Et lån uten sikkerhet kan benyttes til mye fornuftig og føre til mye godt, men om motivasjonen og planen ikke er riktig kan det også føre en uforsiktig låntaker ut på dypt vann. Det er ganske mye dyrere i forhold til lån med sikkerhet, og kostnadene er høye både på kort og lang sikt.

Før finansieringen i det hele tatt vurderes må en god plan for innbetaling ligge til grunn. Da det er forholdsvis lett å få godkjent et usikret kredittprodukt, så blir heller ikke långivers vurdering like grundig som en kredittpakke gitt med sikkerhet i bolig eller lignende. Egenvurdering av innbetalingsevne er det viktigste verktøyet man kan bruke for seg selv.

Du ser samtidig at det er gigantiske forskjeller i rentenivået, blant annet på boliglån.

Raskt og enkelt kan lokke

Det er i utgangspunktet få krav som stilles for å få innvilget et lån uten sikkerhet, og behandlingstiden er kort. Sammenlignet med finansiering bundet opp i eiendom eller eiendeler stilles det ikke spørsmål ved hva pengene skal brukes til. Dette kan være fint om man trenger penger fort, men fristelsen blir fort stor når pengene er så tilgjengelige.

Om man bør velge å ta opp et usikret lån eller ikke kommer selvfølgelig an på situasjonen. Det er enklere og raskere å oppnå, men risikoen man løper er et element som må tas med i regnestykket, og når lånet ble innvilget kan veien til det neste virke kort. Måtehold er en dyd, også når det kommer til lån.

Refinansiering

Om man har kredittkortgjeld eller flere usikrede lån med høy rente så kan et større usikret lån absolutt være en god investering. På denne måten vil de månedlige utgiftene kunne senkes forholdsvis mye, og den økonomiske hverdagen og livskvaliteten forbedres drastisk. Ved å refinansiere kan også løpetiden på et lån uten sikkerhet strekkes lengre enn de vanlige fem årene.

Har man betalingsanmerkninger på grunn av mislighold av innbetalinger eller fakturaer, så må disse gjøres opp før ny finansiering kan tas opp. Slike anmerkninger skal slettes så snart det utestående er gjort opp, og refinansieringen kan gjennomføres. Her er det igjen veldig viktig å se på de totale kostnadene og hvilke behov man faktisk har.

Bruk tid på alternativene

Ved å benytte seg av de mange nettsidene som sammenligner forskjellige tilbud kan man få en god oversikt over hvilke alternativer som finnes i markedet. Her kan man finne tilbud som tilsier at man absolutt ikke bør ta opp et lån på dagen uten sikkerhet, mens andre tilbud ikke tar livet av økonomien ens og kan hjelpe en videre.

Det bør aldri haste så mye med å ta opp lånet at ikke en evaluering av behovet gjennomføres. Et usikret lån kan bli veldig mye dyrere enn nødvendig om det slurves med dette, og selv om et slikt lån kan være redningen, så er det viktig å tenke seg om flere ganger før avtalen signeres.

Det du MÅ vite om når det passer

  • Når man har behov for penger raskt
  • Finn ut om det ligger en god innbetalingsplan i grunn
  • Finn ut om økte kostnader dekkes av inntekten

Det er både fordeler og ulemper ved å ta opp et usikret lån. Har man kontroll og oversikt, så kan et slikt lån bidra til mye positivt, men uten denne oversikten kan det bli en tung belastning. Med en god vurdering og gjennomgang av egen økonomi i forkant, så er det ingenting i veien for å unne seg litt ekstra.